Vragen? 073 2 04 88 40

Boek online

Boek snel uw verblijf

Wij gaan voor Green Key!

Green Key is een bekend internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de hotel- en recreatiebranche. Aan dit keurmerk kunt u zien wat wij doen om de druk van onze onderneming op natuur en milieu te minimaliseren. Net wat meer doen dan de normale wet- en regelgeving eisen.
Het certificaat kent drie niveaus: brons, zilver en goud. Hoe meer milieumaatregelen een hotel heeft ingevoerd, hoe hoger het ‘milieuvriendelijke’ niveau.

In 2018 heeft Kloosterhotel de Soete Moeder het GOUDEN Green Key certificaat ontvangen.


Green Key maatregelen van Kloosterhotel de Soete Moeder

Hotel in een rijksmonument

Het kloostergebouw is een rijksmonument, het is tot hotel verbouwd in 2016. In de bouwplannen en bouwuitvoering is zoveel mogelijk rekening gehouden met milieuaspecten en duurzaamheid. De ‘schil’ van het gebouw (wanden, vloeren, dak) is waar mogelijk goed geïsoleerd en vrijwel overal is dubbel glas geplaatst. T.a.v. regelgeving, respect voor het gebouw en de beschikbaarheid van financiële middelen hebben we ons soms moeten beperken in het maken van duurzame keuzes.

Warmte terugwinning

In het hotel is een WTW (Warmte terugwin installatie) geplaatst. Dit ventilatiesysteem zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Verbruikte lucht wordt afgezogen door zg. WTW filters, in balans met de frisse lucht die de ruimtes wordt ingeblazen. De warmte uit afgezogen lucht wordt hergebruikt en zorgt voor energie-besparing.

Handmatige “klimaatbeheersing”

Een hotelkamer wordt door de facilitaire dienst na uitcheck van de gast handmatig “gekoeld”. In de werkinstructie is opgenomen dat ramen worden geopend totdat de kamer klaar en gecontroleerd is en dat de CV radiatoren op stand 0 – 1 worden gezet. Op deze manier voorkomen wij onnodig energieverbruik van niet verhuurde kamers.

Elektra

Door de sleutelkaart in de kaarthouder in de kamer te plaatsen wordt de elektriciteit in de hotelkamer ingeschakeld. Hiermee wordt voorkomen dat het licht onnodig brand.

Water
Douches in de hotelkamers hebben ‘normale’ druk en geven ‘normale’ hoeveelheden liters/minuut, vanwege het gasten-comfort.
De schoonmaakmethode is gericht op het beperkt gebruik van water (microvezel-methode). Voor het werken met de vaatwasser is een instructie beschikbaar. Medewerkers zijn er zich van bewust dat het verwarmen van water veel energie kost.
Voor het bewateren van de tuin wordt grondwater gebruikt, dit komt dmv een pomp uit eigen tuin.

Verlichting

Er wordt overwegend gebruik gemaakt van LED verlichting. LED verbruikt minder energie dan traditionele verlichting, bevat geen schadelijke stoffen en is gezonder omdat er geen uv-straling vrijkomt. Verder is LED verlichting minder brandgevaarlijk en dus veiliger. Daar waar geen LED verlichting wordt gebruikt, zijn spaarlampen opgenomen.

Schoonmaak

Onze medewerkers en jongeren worden getraind in het gebruik van schoonmaakmiddelen zodat altijd de juiste producten worden gebruikt. Was-apparaten hebben doseringstoepassingen; bij de keuze hiervoor wordt rekening gehouden met onnodige vervuiling van het afvalwater. Voor handmatige toevoegingen zijn instructies beschikbaar.

Afvalscheiding
Wij scheiden papier/karton, plastic, glas en restafval. Koffiedrab wordt apart gehouden en gaat naar de moestuin ter verwerking. Ook scheiden wij cartridges, klein chemisch afval, bouwafval, lampen, tuinafval en vetten. De achterliggende gedachte achter afvalscheiding is dat het afval gerecycled kan worden.

Hotellinnen

Het linnen dat wordt gebruikt voor het opmaken van de bedden wordt na twee nachten verwisseld in plaats van dagelijks.
Ook proberen wij de hoeveelheid handdoeken die naar de wasserij gaat te verminderen. In de hotelbijbel lezen we: ‘wanneer handdoeken op de grond liggen, beschouwen we deze als vuil’. De gast kan op deze manier zelf bepalen hoe efficiënt hij met het milieu om wil gaan zonder daarbij in te leveren op comfort.

Papier en inkt

Er wordt uitsluitend minder milieubelastend papier ingekocht. Daar waar mogelijk dringen wij het papierverbruik terug zodat er niet overbodig geprint wordt en indien er wordt geprint dan dubbelzijdig.

Bouwmaterialen

Bij verbouw wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van milieuvriendelijke materialen. De kapel is bijvoorbeeld geïsoleerd met een vlasdeken. In de restauratie is FSC hout gebruikt en de schilder werkte binnen met watergedragen verf. Hergebruik vinden wij een mooie manier om bij te dragen aan vermindering van afvalstromen.

Vervoer

Wij hebben een actief fietsbeleid. Medewerkers wordt gewezen op het voordeel van het fietsgebruik. Voor fietsers zijn goede en veilige parkeervoorzieningen op het terrein beschikbaar. Het hotel verhuurt fietsen.
Voor elektrische fietsers is een oplaadpaal op het terrein, in de fietsenstalling, beschikbaar. Er is een fietspomp en een fietsreparatie-set.
We wijzen gasten op de OV-informatie en OV-voorzieningen in de buurt.
Gasten kunnen hun auto in een parkeergarage parkeren. Het centrum van de stad is te voet goed bereikbaar, gasten krijgen informatie.

Lokaal

Wij werken veel samen met lokale ondernemers, wat betekent dat op onze menukaart voornamelijk producten uit de streek staan. Dit is niet alleen maatschappelijk verantwoord, maar ook kraakvers en overheerlijk! We reduceren CO2 en verkleinen de voetafdruk.
Voorbeelden van deze lokale producten: honing, koek, brood, sap.

Medewerkers

We betrekken medewerkers door hen te informeren over GreenKey en ruimte te geven voor het aanbrengen van ideeën. Er is een Greenkeyteam met vertegenwoordiging van alle afdelingen. Leerwerkers en stagiaires worden zo veel mogelijk betrokken middels extra voorlichting en/of deelname. De genomen maatregelen om de milieubelasting te verkleinen worden voor een groot deel door onze medewerkers aangebracht en opgebracht.

De toekomst

Green Key is onderdeel van de Foundation for Environmental Education FEE. Dit is een wereldwijde organisatie met leden in meer dan zestig landen. Op www.fee-international.org leest u alles over de ideële doelstellingen van deze organisatie: zorg voor en bewustwording van natuur, milieu en duurzaamheid. Zodat toekomstige generaties óók kunnen genieten van onze prachtige aarde.


Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Samenwerking met Stichting bij de Soete Moeder

Ons hotel is een sociale onderneming. De structurele samenwerking tussen het Kloosterhotel en Stichting bij de Soete Moeder zorgt ervoor dat het hotel jaarlijks voor 20 kwetsbare werkloze jongeren een werkervaringsplaats beschikbaar stelt. Jongeren worden begeleid tijdens hun werkzaamheden en de trajectbegeleider van de Stichting neemt de loopbaanbegeleiding en persoonlijke begeleiding voor zijn rekening. Een korte scholing (horeca en/of schoonmaak) maakt onderdeel uit van het traject. Een deel van deze jongeren gaat aansluitend aan de slag in een horecabaan in de stad.

Actieve rol in de buurt en de wijk

Het hotel wil een verbindende rol in de buurt en wijk spelen. Vrijwilligers dragen bij aan verschillende werkzaamheden in het hotel zoals tuinwerk, klussen, keuken, PR. Bij NL-Doet in maart en op Burendag in september zijn verschillende buurtbewoners paraat om de handen uit de mouwen te steken tbv een gekozen activiteit.

Stage- en opleidingsplaats
Voor het onderwijs is Kloosterhotel de Soete Moeder een ideale stageplaats. MBO- en HBO-studenten kunnen hun praktijkdeel van de opleiding doen. Voor leerlingen van andere opleidingen (VSO, VMBO) zijn snuffelstages mogelijk. Ook werken we mee aan maatschappelijke stages.

Erfgenaam van het erfgoed
Het hotel is een rijksmonument. Op verzoek geven wij rondleidingen aan groepen. De geschiedenis van het klooster, het zusterleven met hun onderwijs en zorgtaken en de bijzondere kenmerken van het monument – met veel kenmerken van de Amsterdamse school-stijl – worden toegelicht en zijn te bezichtigen.
Jaarlijks doen we in september mee met “Open monumentendag”. Zo ook aan de Open Tuinendag in ‘s-Hertogenbosch in juni.

de Soete Moeder

Nemiusstraat 4
5212 RG ’s-Hertogenbosch
+31 (0)73-2 04 88 40