Check beschikbaarheid!

De historie

Historie, Zusters in Nemiusklooster.

Het Kloosterhotel is gevestigd in een Rijksmonument, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. In 1929 is het klooster gebouwd in opdracht van de congregatie van de Zusters van Liefde voor Jezus en Maria, moeder van goede bijstand te Schijndel. Hendrik Willem Valk was de architect en F.J. Vervest de mede architect. De naam van het hotel ‘De Soete Moeder’ verwijst naar de Zoete Lieve Moeder, de beschermvrouwe van ’s-Hertogenbosch en van het klooster. Naast dat de zusters 75 jaar dit klooster bewoonden, hadden zij ook zorg- en onderwijstaken in het klooster en de wijk.

Stijlkenmerken van de Amsterdamse school zijn nog steeds goed te herkennen in het Kloosterhotel. Aan de buitenkant valt bijvoorbeeld het baksteen op en binnen zijn de glas-in-lood ramen goed te zien. 

Kapel De Ontmoeting

Het hart van het gebouw, waar vroeger de gebedsdiensten werden gehouden. Nu vinden er vergaderingen en trouwerijen plaats. Opvallend is het prachtige glas-in-lood. Het tweede raam achter het altaar is heel speciaal. Tijdens WO II boden de zusters onderdak aan mensen die moesten onderduiken of dakloos waren geworden. Als dank schonken zij dit raam “Uit dankbaarheid, 1944”.

De Eetkamer

De Eetkamer was vroeger de refter, waar de zusters hun maaltijden nuttigden, in stilte. Nu is het de ruimte waar hotelgasten ontbijten en vergadergasten lunchen. Bij mooi weer kan dit ook buiten in de kloostertuin.

Hotelkamers

Met de verbouwing van klooster naar Kloosterhotel zijn er 24 hotelkamers met en-suite badkamer gecreëerd. Elke kamer heeft een unieke inrichting en eigen verhaal. De namen van de kamers verwijzen op een speelse manier nog naar het kloosterleven. Overnachten in het Kloosterhotel is overnachten in een klooster maar dan met al het moderne hotelcomfort van nu. 

Rondleiding

In het hele Kloosterhotel zijn bijzondere details en historische elementen te herkennen. Dit mozaïek naast de receptie bijvoorbeeld, dat tijdens de verbouwing gelukkig weer tevoorschijn kwam van achter een voorzetwand.

Benieuwd hoe het pand haar huidige bestemming en maatschappelijke doelstelling heeft gekregen? Wij vertellen u er graag over tijdens een rondleiding. 

Kosten: € 50,- per rondleiding van 45 min.
Rondleidingen worden gegeven aan groepen van max. 15 personen.

Van klooster naar hotel en leerwerkplek voor jongeren

In 2003 zijn de laatste nonnen vertrokken uit het klooster en stond het gebouw leeg. Eline van Lith en Adri Ederveen zijn de initiatiefnemers van het Kloosterhotel. Eline is momenteel de directeur. Met de hulp van BOEI konden Eline en Adri hun maatschappelijke doelstellingen realiseren. BOEI in een landelijke non-profitorganisatie die gespecialiseerd is in het restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed. De verbouwing is begonnen in de zomer van 2015 en afgerond op 1 april 2016. Op 21 juni 2016 opende het Kloosterhotel officieel haar deuren voor overnachten in een klooster. 

De Soete Moeder met een missie

  • We bieden leerwerktrajecten aan jongeren met een moeilijke startpositie op de arbeidsmarkt.
  • We hebben een sociale, biologische en duurzame bedrijfsvoering.
  • We koesteren het erfgoed (kloostergebouw en leven van de zusters), houden het in stand en brengen het onder de aandacht. 

Met een verblijf bij de Soete Moeder draagt u bij aan kansen voor personen met een kwetsbare positie in de samenleving.

Bescheiden in grootte, speels en eigenzinnig in uitstraling.

Het Roodborstje

Het logo van de Soete Moeder vat haar missie en kernwaarden mooi samen: bescheiden in grootte, speels en eigenzinnig in uitstraling. Het roodborstje draagt namelijk een nonnenkapje, dat refereert aan de kloosteridentiteit van de Soete Moeder. Het roodborstje is vrijwel het hele jaar door in ons land aanwezig. Ons leerwerkconcept vormt als het ware een broedplaats voor jongeren die hun draai in het leven even niet weten te vinden. Tijdens de ‘broedperiode’ bij de Soete Moeder krijgen de jongeren praktische handvatten aangereikt die hen een toekomstperspectief bieden.